logo

De kaart van de verschillende huidtypesEr bestaan verschillende huidtypes, maar in grote lijnen kunnen ze onderverdeeld worden in de categorieën: normaal, droog, vet en gevoelige huid. Ontrafel de geheimen van je huid en ontdek nog meer.

 • Normale huid

  Normale huid is het huidtype dat we allemaal willen. Glad, stevig, elastisch en stralend van gezondheid. Normale huid is vrij van wondjes en kwaaltjes, goed gehydrateerd en in evenwicht. Het is vooral belangrijk dat normale huid in optimale conditie is om haar belangrijkste functie als algemene beschermingslaag te vervullen.

 • Gevoelige huid

  Een gevoelige huid reageert sterk op factoren die geen invloed hebben op normale huid. Dit komt omdat de buitenste laag - de hoornlaag of stratum corneum - gewoonlijk een verzwakte beschermingsfunctie heeft, zodat ze gemakkelijker beschadigd kan worden.
   
  Niet alle gevoelige huid is echter hetzelfde, verschillende mensen worden beïnvloed door verschillende dingen. De huid van sommige mensen kan gevoelig zijn voor contact met bepaalde producten, met uitslag of eczeem als gevolg. Anderen zijn gevoelig voor het weer, dieet, vervuiling, cosmetica of zelfs stress.

 • Droge huid

  Een droge huid heeft te weinig vocht, zodat ze er dof en vaal uitziet en gevoelig wordt voor rimpels, huidaandoeningen en allergische reacties.
   
  De oppervlake van je huid bevat normaal ongeveer 20% water. Huidcomponenten zoals lipiden en proteïnen vormen een speciale “baksteen-en-cement structuur” om dit water vast te houden. Als ze worden beschadigd, zal je huid snel uitdrogen.
   
  Een verzwakte huidbescherming verstoort het vermogen van de huid om vocht vast te houden. Dus droge huid laat vocht verdampen, zodat ze nog droger wordt en nog meer extra verzorging nodig heeft.

 • Vette huid

  Vette huid komt voor als de talgklieren teveel talg of olie produceren, zodat ze glanzend of zelfs vettig lijkt. Teveel talg kan ook de poriën verstoppen en puistjes veroorzaken. De meest aangetaste zones zijn het gezicht, de hals, de borst en de rug.
   
  Veel mensen hebben een vette huid tijdens de puberteit, vooral jongens, maar sommige mensen hebben hun hele leven een vette huid. Dit is genetisch bepaald of door hormonen. Als je ouders een vette huid hadden, kan jij dat ook hebben. En elke hormonale verandering, als gevolg van menstruatie, zwangerschap, emotionele situaties, overschakeling naar de menopauze, kan een oorzaak zijn voor een vette huid.

Test

je kennis

Hoeveel begrijp jij van de huid? Test je kennis met deze eenvoudige quiz. Zijn de volgende beweringen juist of fout?

 • 1

  Het dagelijks drinken van 1.5 liter water is genoeg om je huid voldoende te hydrateren.