logo

Levensstijl

Bescherm je huid tegen de zon

De zon levert de energie voor alles wat we eten, aanraken en waar we van genieten. Maar haar straling is ook schadelijk. De meeste van ons genieten van wat zon en een bruin kleurtje, maar UV stralen zijn helaas de voornaamste oorzaak van huidveroudering en kunnen huidkanker veroorzaken.

Het donkere pigment dat de huid haar natuurlijke kleur geeft is melanine en wordt in de huid aangemaakt door pigmentcellen. Nadat onze huid blootgesteld is aan zonlicht, produceert ze meer melanine om meer UV stralen te kunnen absorberen, en zo wordt de huid donkerder. Een bruin kleurtje is in feite een teken dat de huid werd beschadigd en zichzelf probeert te beschermen. Je denkt misschien dat een beetje roodheid nooit kwaad kan. Maar niets is minder waar.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) kan blootstelling aan UV stralen – hetzij natuurlijk, hetzij via andere bronnen zoals zonnebanken – jouw cellen muteren en kanker veroorzaken en leiden tot structurele schade aan de huid. Op korte termijn kan deze schade bestaan uit brandwonden, broosheid en littekenvorming; op lange termijn kan de afbraak van collageen in de huid door de UV straling leiden tot vroegtijdige veroudering wat resulteert in rimpels en verlies aan elasticiteit.

Het is belangrijk om de huid op elke leeftijd te beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon, maar bijzondere aandacht moet besteed worden aan baby’s en kinderen aangezien hun huid nog niet volledig wordt beschermd door melanine. Een paar keer zonnebrand met blaarvorming in de kinderjaren kan al de kans op het ontwikkelen van een ernstige vorm op huidkanker in iemands leven verdubbelen. Bescherm jezelf buiten in de zon met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) van ten minste 15. Mensen met een bleke huidskleur hebben meer bescherming nodig tegen de zon dan mensen met een donkere huidskleur. Vergeet niet dat de huid het schild vormt dat je beschermt tegen de buitenwereld. Ze heeft jouw hulp nodig om haar functie te vervullen.

Zorg voor je “schoonheidsslaap”

Kan slaapgebrek de integriteit van de huid beïnvloeden? Een hele reeks studies hebben aangetoond dat slaap een rol speelt in het herstel van de immuunsysteemfunctie en dat wijzigingen in de immuunreactie invloed kunnen hebben op de collageenproductie. Verscheidene studies over langdurig slaapgebrek wijzen op een verstoring van de beschermingsfunctie van de huid en de slijmvliezen. In feite beïnvloedt slaapgebrek de samenstelling en integriteit van verschillende systemen.

Het wordt niet voor niets “schoonheidsslaap” genoemd. Een goede nachtrust kan bijdragen tot een gezond ogende huid. Tijdens onze slaap probeert ons lichaam energie terug op te bouwen en weefsel en cellen te vernieuwen, wat ook geldt voor onze huid.