logo

Spoor de factoren op die de gezondheid van je huid kunnen beïnvloeden

Je huid onder vuur.
Het is echt opmerkelijk hoe je huid je lichaam beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Elke dag heeft ze te maken met tientallen factoren die schadelijk kunnen zijn. Ze komen zowel uit het milieu als uit onze levensstijl. Ontdek wat ze zijn en hoe ze te bestrijden.

 • Leeftijd

  Buiten de externe factoren, heeft leeftijd een echte impact op je huidconditie. De huid van tieners gaat door hormonale veranderingen die acne en andere huidimperfecties kunnen veroorzaken.
   
  Als je ouder wordt, kan je huid veranderen en doffer en droger worden. Haar vermogen om de voornaamste functies uit te voeren kan afnemen en ze kan gemakkelijker beschadigd geraken. Dit betekent niet dat je huid niet langer gezond is; alleen dunner en droger met meer rimpels, met behoefte aan extra verzorging.

 • Lucht

  Vervuilde lucht kleeft aan de huid en kan poriën verstoppen. Agressieve stoffen zoals rook of fijn stof dringen door de buitenlaag en kunnen het ontgiftingssysteem van je huid verzadigen. Met als resultaat huidbeschadiging waardoor vocht verdampt zodat ze uitdroogt, blootgesteld en gevoelig wordt voor irritatie, ontsteking, roodheid, allergische reacties en zelfs enkele huidziekten.
   
  Huidbeschadiging op basis van lucht is niet beperkt tot de buitenlucht. Airconditioning kan huid beschadigen doordat de vochtigheid uit de lucht gehaald wordt, en een koude, droge luchtomgeving gecreëerd wordt waardoor je huid tweemaal zo snel uitdroogt.

 • Klimaat

  Het zonlicht kan je een kleurtje geven waardoor je gezond lijkt en de vitamine D productie opdrijft, maar ze kan ook een verwoestende kracht hebben op de huid. Voortdurende blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon kan uitdroging, schade door warmte, rimpels, pigmentatie, de productie van vrije radicalen en zelfs DNA schade veroorzaken.
   
  De temperatuur zelf is niet zo schadelijk voor je huid. Het is vooral de vochtigheid van de omgeving die er invloed op heeft. Een lage vochtigheidsgraad onttrekt vocht aan de huid en een hoge vochtigheidsgraad zorgt voor een overproductie door de zweetklieren, zodat de huid er vettig uitziet.

 • Levensstijl

  Je levensstijl kan ook een rechtstreekse invloed hebben op de gezondheid van je huid. Een gebrek aan slaap bijvoorbeeld, is duidelijk zichtbaar op je gezicht, terwijl grote emotionele stress oorzaak kan zijn van jeuk, netelroos en het bleker worden van je huid.
   
  Voeding speelt ook een rol in het gezond houden van je huid. Als je voeding je huid niet voorziet van de noodzakelijke voedingsstoffen, kan ze er droog en dof uitzien.
   
  Slechte gewoonten zoals roken en een overmatige alcoholconsumptie eisen ook hun tol. Het drinken van alcohol houdt verband met het reageren van de bloedvaten aan de huidoppervlakte. Roken kan leiden tot droogheid, irritatie en vroegtijdige veroudering.
   
  Het gebrek aan lichaamsbeweging is een andere slechte gewoonte waardoor je huid er bleek en dof uit kan zien. Maar ook gewoontes die op het eerste zicht goed lijken zoals regelmatig wassen, kunnen nadelig zijn. Overmatige hygiëne met agressieve zepen kan de huidoppervlakte beschadigen en de huid belemmeren in het uitvoeren van al haar functies.
   
  Op fysisch vlak, kan de keuze van je kleren huidreacties veroorzaken. Mensen met een gevoelige huid kunnen irritatie en jeuk voelen als ze wol of synthetische vezels dragen, terwijl te strakke kleren wrijving kunnen veroorzaken, met irritatie tot gevolg. Tatoeages en piercings zijn ook een potentieel risico met infecties en allergische reacties op die plaatsen.
   
  Ten slotte kan jouw keuze van producten huidreacties uitlokken. Direct contact met irriterende stoffen en chemicaliën in zepen, detergenten en verf kunnen dermatitis en andere aandoeningen veroorzaken, zeker bij gevoelige huid.

Test

je kennis

Hoeveel begrijp jij van de huid? Test je kennis met deze eenvoudige quiz. Zijn de volgende beweringen juist of fout?

 • 1

  Het dagelijks drinken van 1.5 liter water is genoeg om je huid voldoende te hydrateren.