logo

Voeding

Je bent wat je eet

Crèmes en lotions kunnen wonderen doen voor je huid, maar ook je voeding speelt een rol bij een gezonde huid. Je kunt je huid van binnenuit verzorgen door een evenwichtige en gezonde voeding die je huid veel voedingsstoffen levert. Je huid kan profiteren van dezelfde voeding die een positief effect heeft op je hart en andere belangrijke organen.

Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan het uiterlijk van je huid, haar, nagels en ogen drastisch verbeteren, omdat het je niet alleen gezonder maakt, maar ook jonger doet lijken.

Een voeding die rijk is aan fyto-verbindingen is antioxiderend, kan DNA-herstel stimuleren, verhoogt de collageenproductie, vermindert ontstekingen en verbetert de bloeddoorstroming. Dus, als je wilt dat je huid zacht aanvoelt en er gezond uitziet, zou je voedsel moeten eten dat onder andere rijk is aan vitamine B, C en E, vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, fosfor, silicium, citroenzuur, bètacaroteen en foliumzuur. In deze lijst vind je enkele van de meest aanbevolen voedingsmiddelen: bessen (veenbessen, bosbessen, zwarte bessen en aardbeien), crucifere groenten (witte kool, broccoli, groene kool, bloemkool en spruiten), donkergroene bladgroenten (spinazie, boerenkool en donkere sla), komkommers, paranoten, avocado’s en haver.

Vis bevat ook veel vitamine A, B1, B12 en B6, alsook omega-3 en omega-6 vetzuren die zeer goed zijn voor de huid, het hart en de hersenen.

Weg met nicotine

Wat betreft het verouderingsproces, is roken minstens zo schadelijk voor onze huid als zonnebaden zonder een UVA/UVB crème. Klinische tests hebben bewezen dat de huid van een roker sneller veroudert dan deze van een niet-roker. Er werd bijvoorbeeld aangetoond dat de huid van een 40-jarige langdurige roker evenveel schade heeft opgelopen als die van een 70-jarige niet-roker. Artsen herkennen dit type huidwijzigingen aan het zogenaamde ‘rokersgezicht’.

De nicotine in sigaretten heeft een vasoconstrictief effect, wat betekent dat het de bloedvaten vernauwt in de middelste laag van de huid en hierdoor de bloeddoorstroming naar de huid belet. Met een verminderde bloeddoorstroming krijgt de huid niet zoveel zuurstof en voedingsstoffen. Veel van de chemicaliën in sigaretten kunnen ook het collageen en elastine aantasten. Daardoor begint de huid vroegtijdig te rimpelen.

Geniet, maar drink met mate

Het is algemeen bekend dat alcohol kan leiden tot de dehydratatie van je lichaam en daardoor ook je huid, zodat die ouder en vermoeid lijkt. Het is gebleken dat oxidatieve schade veroorzaakt kan worden door overmatige consumptie van alcoholische dranken en hierdoor de activiteit van glutathion en andere antioxidanten vermindert. Die activiteit zou normaal helpen om de vrije radicalen onder controle te houden.

Matige alcoholconsumptie (één glas per dag voor vrouwen, twee voor mannen) is prima. Bovendien kunnen bepaalde rode wijnen bijzonder goede keuzes zijn, omdat ze antioxidanten bevatten zoals resveratrol.

Wanneer het gaat over het gebruik van huidverzorgingsproducten die alcohol bevatten, is het belangrijk te weten dat zij ook invloed hebben op de huidhydratatie. Dit komt omdat ze de beschermingslaag van de huid wegnemen en de pH-waarde veranderen. Ze verwijderen ook talg, de natuurlijke vetlaag van de huid. Hierdoor kan het vocht sneller verdampen zodat een droge huid ontstaat.