OVER DE HUID

Omgaan met stress: hoe huidcontact de geest kan kalmeren en stresssymptomen kan verlichten

Ieder van ons krijgt op de een of andere manier wel eens met stress te maken in zijn leven. Of dat nu een moeilijke dag op het werk is, een verhuizing of zelfs het plannen van een bruiloft - een bepaalde mate van stress hoort bij het leven. Het goede nieuws is dat er een paar eenvoudige manieren zijn waarop je kunt omgaan met stress, die we in dit artikel zullen bespreken.

Massage is een natuurlijk antidepressivum.

Tiffany Field, directeur van Touch Research Institute

Gestionar el estrés: el contacto piel con piel puede calmar la mente y aliviar los síntomas del estrés

Wat is stress?

Stress is de manier van jouw lichaam om op bepaalde gebeurtenissen te reageren. Als je gestrest bent, maakt je lichaam cortisol aan: het vecht- of vluchthormoon. Dit hormoon, dat een reactie is op stress, helpt je omgaan met stressvolle situaties en is dus niet per se slecht. Sommige mensen merken dat ze door bepaalde vormen van stress meer motivatie hebben en dat dit ze helpt om dingen gedaan te krijgen. Maar niet alle stress is hetzelfde en soms hebben we iets extra's nodig om ons te helpen ontspannen. 

Wat zijn de oorzaken van stress?

Stress kan bijna overal ontstaan. Of het nu werkstress is, het plannen van een belangrijk evenement, verhuizen, of iets anders, je kunt het gewoon niet vermijden. Maar er zijn manieren om stress te verlichten die je ook nog een prettig gevoel kunnen geven. En die zijn heel eenvoudig.

Manieren om stress te verlichten

Als je tekenen van stress bij jezelf opmerkt, als je je bijvoorbeeld heel erg druk over iets maakt of ergens bezorgd om bent, zijn er hele makkelijke en plezierige manieren om deze stresssymptomen te verlichten.  

Geef iemand een knuffel

Dit klinkt heel eenvoudig, maar het kan heel effectief zijn. Als je huidcontact maakt, geeft je lichaam oxytocine en serotonine af. Dit zijn de hormonen die verantwoordelijk zijn voor welzijn en geluk. En als je te maken hebt met stress, geven deze hormonen je een prettig gevoel. Huidcontact, of dat nu bestaat uit elkaars hand vasthouden, knuffelen, een massage of het slapen naast een geliefde, is een geweldige vorm van stressmanagement. 

Maak wat tijd voor jezelf vrij.

Hoewel gezellige dingen doen met anderen geweldig is, moet je af en toe ook tijd voor jezelf vrijmaken. Probeer, als dat lukt, een of twee avonden per week iets voor jezelf te doen. Geniet van een verwenavond waarop je een lang bad neemt en je huid verzorgt, of geef jezelf een voetmassage. Jezelf en je huid verzorgen geeft een goed gevoel en kan heel ontspannend zijn, en is een goede therapie tegen stress.   

Maak een lange wandeling

Regelmatig lichaamsbeweging nemen kan stress verminderen. Het verlaagt de stresshormonen van je lichaam en helpt om endorfinen vrij te maken, die je een fijn gevoel geven. Er zijn ook ontspanningsoefeningen voor de verlichting van stress, zoals yoga, waarbij je stress verlicht door je op je lichaam en ademhaling te concentreren. 

Breng tijd door met vrienden en familie

Als je familie en vrienden om je heen hebt, voel je je beter. In één bepaalde studie is zelfs aangetoond dat tijd doorbrengen met dierbaren oxytocine vrijmaakt, waardoor je je goed voelt. Dit kan een geweldige manier van stressverlichting zijn.

Hoe Sanex helpt

We weten dat de huid een krachtig orgaan is en dat huidcontact de effecten van stress kan verlichten. Daarom heeft Sanex zich tot doel gesteld om de huid gezond te houden. Probeer voor een weldadig gevoel Sanex Dermo Moisturising Shower Gel, die ideaal is voor de normale tot droge huid. De zachte formule helpt bij het hydrateren, beschermen en vernieuwen van de huidbarrière, terwijl de natuurlijke pH-waarde wordt behouden. Of je zou Sanex Zero% Sensitive Skin Shower Gel kunnen proberen. Deze douchegel bevat geen parfum en is speciaal samengesteld met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, die zacht zijn voor de gevoelige huid en het risico op irritaties verlagen.

DELEN

Gespecialiseerde dermatoloog

DESKUNDIG ADVIES

Dr Zac Handler

Over cleansing with harsh products and soaps can strip skin of essential oils and lipids.