De verzorging van de gevoelige huid: oorzaken, behandeling en preventie

3 minuten leestijd

 

Bij een gevoelige huid heb je op sommige dagen misschien het gevoel dat alles je huid irriteert: van pollen, de zon, huisdieren en wasmiddel tot emoties zoals stress. En ook al kun je niet al deze externe factoren vermijden, je kunt de symptomen wel helpen verlichten met huidverzorging. Hier vind je de ultieme huidverzorgingsgids voor de gevoelige huid, en de beste producten die de symptomen kunnen helpen verlichten.

Kenmerken van een gevoelige huid

Een gevoelige huid kan op de meeste delen van het lichaam voorkomen, o.a. de hoofdhuid, lippen, handen, het lichaam en het gezicht. Ze is het gemakkelijkst te herkennen aan bepaalde sensaties op de huid, bijvoorbeeld jeuk, schraalheid, branderigheid, steken en trekkerigheid. Ook kan roodheid op het gezicht ontstaan en soms ruwheid, zwellingen en uitslag. Maar in de meeste gevallen voel je dat je huid gevoelig wordt voordat je het ziet.

De oorzaken van een gevoelige huid

Onze huid beschermt zichzelf tegen schadelijke invloeden van buitenaf (zoals luchtvervuiling en bacteriën) met een natuurlijke beschermende barrière. Deze beschermlaag helpt de huid ook gehydrateerd te blijven en voorkomt dat er te veel water via de huid uit het lichaam verdampt. Maar als de huid gevoelig begint te worden, is dat een teken dat de huidbarrière verzwakt is, ofwel door factoren in het lichaam, zoals stress en vermoeidheid, ofwel door externe factoren zoals weersveranderingen.

Huidverzorging voor de gevoelige huid

Ook al heb je geen controle over alles in je omgeving dat je huid irriteert, je hebt wel controle over je eigen huidverzorging, namelijk over welke reiniger en moisturizer je gebruikt. Probeer alles wat irriteert of uitdroogt zoals zeep en sterk geparfumeerde producten te vermijden. Deze kunnen de huid namelijk beroven van belangrijke huidvetten (lipiden) die haar helpen de beschermende barrière gehydrateerd te houden. Gebruik in plaats daarvan producten met zo min mogelijk ingrediënten, die speciaal zijn ontwikkeld voor de behoeften van de gevoelige huid.

Onder de douche

Was je huid in bad of onder de douche met een mild product zoals Sanex Expert Skin Health Sensitive Douchegel. Deze bevat melkwei, waardoor de huid na gebruik prettig en zacht aanvoelt. En voor een zeer gevoelige huid kun je ook Sanex Zero% Hypoallergenic douchegel gebruiken. Deze bevat geen kleurstoffen of zeep en is ongeparfumeerd, dus volledig vrij van allergene geurstoffen. Gebruik deze als je huid overgevoelig is.

Onder de oksels

De huid onder de oksels kan heel gevoelig worden, vooral bij een vochtig klimaat of bij strenge kou. Als je merkt dat je deodorant de huid onder je oksels rood en gevoelig maakt, vervang deze dan eens door een mildere variant zoals Sanex Zero% Sensitive 24h Deodorant Roller. Deze biedt tot wel 24 uur lang effectieve bescherming tegen geurtjes, maar bevat geen ethylalcohol.

Lichaam

Een gevoelig huid heeft vocht nodig om de beschermende barrière te helpen herstellen en verloren lipiden aan te vullen. Breng dus na een bad of douche een ongeparfumeerde bodylotion aan op het hele lichaam. Je huid zou na gebruik gekalmeerd, gehydrateerd maar niet plakkerig aan moeten voelen. Breng deze elke dag aan om gevoeligheid te verminderen.

Vrouw met perfecte huid glimlacht terwijl ze naar haar mobiel kijkt

Beste routine voor je huidtype

Doe de huidtype test en ontdek hoe Sanex je huid gezond houdt.

DOE DE TEST

PRODUCTEN

Nu kopen

ARTIKELEN