Over de huid

De verzorging van de droge huid: oorzaken, behandeling en preventie

Van centrale verwarming tot de zon en van luchtvervuiling tot hard water, er zijn heel veel redenen waardoor de huid kan uitdrogen. Hieronder leggen we uit wat de oorzaken zijn van een droge huid en hoe je die kunt verzorgen met milde huidverzorging.

Waarom voelt mijn huid droog aan?

Een droge huid is een veelvoorkomend probleem dat veroorzaakt kan worden door veel verschillende factoren waaronder de zon, geparfumeerde of irriterende huidverzorging, hard water, een lage luchtvochtigheid, veroudering of gewoon erfelijke aanleg. Schadelijke invloeden van buitenaf kunnen de natuurlijke barrièrefunctie van de huid beschadigen en transeperdimaal vochtverlies veroorzaken, een proces waarbij water uit het huidoppervlak verdampt waardoor deze uitdroogt. Een tekort aan natuurlijke huidvetten kan er ook toe leiden dat er vroegtijdig tekenen van veroudering ontstaan, zoals fijne lijntjes, een verslapte huid en rimpels.

Een droge huid komt vaker voor bij een hogere leeftijd, bepaalde medische aandoeningen en een omgeving met droge lucht

Dr Zac Handler

De verzorging van de droge huid: oorzaken, behandeling en preventie

"Een droge huid komt vaker voor bij een hogere leeftijd, bepaalde medische aandoeningen en een omgeving met droge lucht," legt dermatoloog dr. Zac Handler uit. “Hoewel het gebruik van zeep het probleem kan verergeren, is de onderliggende oorzaak vaak een gebrek aan huidvetten, lipiden genoemd, in de bovenste huidlaag. Daarnaast vindt een vermindering in de natuurlijke hydratatiefactor plaats. Dit voorkomt dat de huid vocht vast kan houden, waardoor deze ruw en schilferig wordt".

Waardoor wordt een droge huid verergerd?

Als je huid droog aanvoelt, zijn er een aantal dingen die je moet vermijden om verergering te voorkomen:

De huid te vaak reinigen

De huid te vaak reinigen met irriterende producten en zeep kan de huid beroven van belangrijke huidvetten (lipiden). Probeer dus bij een extreem droge huid niet vaker dan één keer per dag te douchen of baden, gebruik milde verzachtende crèmes en douchegels, en koel tot lauwwarm water. Een hete douche, hoe heerlijk die ook aanvoelt, kan het huidoppervlak uitdrogen.

Bescherm de huid tegen zonschade

De lange golven van uva-stralen zijn het hele jaar aanwezig, zelfs op een grijze, bewolkte dag, en zijn verantwoordelijk voor schade aan de diepere huidlagen. Deze schade verstoort de natuurlijke barrièrefunctie van de huid en breekt belangrijke eiwitten af, zoals collageen, dat helpt om de huid stevig en gehydrateerd te houden. Bescherm je huid door een breedspectrum zonnefilter aan te brengen met een hoge beschermingsfactor. Dit helpt de huid indirect tegen uitdrogen.

Investeer in een luchtbevochtiger

Centrale verwarming houdt je huis misschien behaaglijk warm, maar veroorzaakt ook vaak een droge huid, want hoe droger de lucht, hoe droger de huid. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen is te investeren in een koele luchtbevochtiger, omdat deze de luchtvochtigheid helpt verhogen. Help je huid gehydrateerd te blijven door er een in de slaapkamer te plaatsen.

Verzorging voor de droge huid

Omdat een droge huid wordt veroorzaakt door vochtverlies, is het belangrijk dit vocht aan te vullen met behulp van milde en verzachtende reinigers en moisturizers. “Voor mensen die snel last hebben van een droge huid, is regelmatig gebruik van een vochtinbrengende crème belangrijk,” adviseert dr. Zac Handler. “Als je een ernstige flare-up hebt, kan een bevoegde dermatoloog topische steroïden voorschrijven om het herstel te versnellen”.

Bij minder ernstige gevallen van een droge huid, kan een goede huidverzorging helpen vochtverlies te beperken. Reinig de huid om te beginnen met een mild product zoals Sanex Dermo Moisturising Shower Gel. De milde formule bevat dermo-oliën die de natuurlijke balans van de huid helpen herstellen: de beschermende barrière wordt hersteld en de natuurlijke pH-waarde wordt in stand gehouden. Breng na het douchen een rijke bodylotion over het hele lichaam aan, en doe dit binnen enkele minuten na het afdrogen. Dit helpt om het vocht in te sluiten.

DELEN

Deskundig Advies

Deskundig Advies

Dr Zac Handler

Over cleansing with harsh products and soaps can strip skin of essential oils and lipids.