De rol van de huid met betrekking tot de hoeveelheid serotonine en oxytocine in je lichaam

3 minuten leestijd

Een zachte aanraking, een dikke knuffel of zelfs een arm om je schouder; dit zijn allemaal vormen van positieve aanraking die ons een goed gevoel geven. Ze geven ons een goed gevoel omdat ons lichaam bij een positieve aanraking serotonine en oxytocine vrijmaakt – de twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor liefde en geluk. Er zijn een aantal manieren om serotonine een boost te geven en de hoeveelheid oxytocine te verhogen. Beide worden besproken in dit artikel. Maar laten we eerst eens kijken wat ze precies zijn.

"Massage is een natuurlijk antidepressivum."

Dr. Zac Handler

Wat zijn oxytocine en serotonine?

Er zijn vele hormonen in je lichaam die je humeur een boost kunnen geven en je algemene welzijn kunnen verbeteren. Een van deze hormonen is serotonine, die verantwoordelijk is voor een gevoel van welzijn en geluk, en een andere isoxytocine die gevoelens van liefde, vertrouwen en hechting reguleert. Het interessante aan hormonen is dat ze worden beïnvloed door je omgeving, relaties, voeding, sport en soms zelfs de microben in je darmen.
 

Serotonine verhogen

Als je wilt weten hoe je serotonine een boost kunt geven, is dat heel eenvoudig, en zoals je waarschijnlijk al hebt geraden, heel aangenaam.

De eerste manier is door je huid bloot te stellen aan zonlicht. De uv-stralen die opgenomen worden door je huid, produceren vitamine D in je lichaam waardoor de productie van serotonine wordt bevorderd. Vergeet alleen niet om je huid in te smeren met zonnebrandcrème voordat je de zon in gaat.

De tweede manier is door te sporten: dit verbetert zowel de productie als de afgifte van serotonine.

De derde manier is door te denken aan gelukkige tijden. Door aan leuke of fijne dingen te denken, verhoog je het serotoninegehalte.

De laatste manier is via aanraking. En dan met name massage. Massages verhogen aantoonbaar je serotoninegehalte, en geven je een gevoel van welzijn en geluk.
 

Oxytocine verhogen

Wil je weten hoe je oxytocine verhoogt? Er zijn een aantal heel eenvoudige manieren om dit te doen. Omdat de oxytocinefunctie liefde, vertrouwen en hechting reguleert, zijn er bijna altijd andere mensen bij het verhogen van dit hormoon betrokken. Samen eten met iemand, een cadeautje krijgen of geven, of iemand vertellen dat je van ze houdt; dit zijn allemaal geweldige manieren om je oxytocinegehalte te verhogen. De andere manier is via contact. Een omhelzing, knuffel of zelfs elkaars hand vasthouden geven je een oxytocineboost en een gevoel van verbondenheid.
 

Hoe Sanex kan helpen

Zoals we hebben ontdekt, speelt onze huid een belangrijke rol in beide hormonen die verantwoordelijk zijn voor liefde en geluk. Of het nu een massage, elkaars hand vasthouden of een knuffel is, huidcontact is de sleutel tot het stimuleren van deze hormonen. Daarom vindt Sanex het erg belangrijk om producten te bieden die je huid verzorgen en gezond houden. Probeer voor een zachte, aanraakbare huid Sanex Expert Skin Health Hydrating douchegel. De zachte formule helpt bij het hydrateren, beschermen en vernieuwen van de huidbarrière, terwijl de natuurlijke pH-waarde wordt behouden. Of je zou Sanex Zero% Hypoallergenic douchegel kunnen proberen. Deze douchegel bevat geen parfum en is speciaal samengesteld met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, die zacht zijn voor de gevoelige huid en het risico op irritaties verlagen.

Vrouw met perfecte huid glimlacht terwijl ze naar haar mobiel kijkt

Beste routine voor je huidtype

Doe de huidtype test en ontdek hoe Sanex je huid gezond houdt.

DOE DE TEST

PRODUCTEN

Nu kopen

ARTIKELEN