De verzorging van de jeukende huid: oorzaken, behandeling en preventie

3 minuten leestijd

Als je last hebt van een jeukende huid, hoeven we je niet te vertellen hoe vervelend dat is, en ook niet dat het gevolgen heeft voor je humeur. Maar wat is de oorzaak van een droge, jeukende huid? En hoe kun je de symptomen verlichten zonder in de vicieuze cirkel van jeuk-krabben-jeuk terecht te komen?

Symptomen van een jeukende huid

De wetenschappelijke naam voor jeuk is pruritus, een aandoening die zowel plaatselijk als over het hele lichaam kan optreden. De huid kan rood, ruw en onregelmatig zijn, maar er ook normaal uitzien en toch jeuken. Bij chronische aandoeningen, waarbij de huid herhaaldelijk wordt opengekrabt, kan de huid op sommige plaatsen verdikt zijn en ontstoken raken.
 

Waardoor wordt een jeukende huid veroorzaakt?

Er zijn veel redenen waarom de huid kan jeuken, dus is het belangrijk om achter de oorzaak te komen, zodat de symptomen blijvend kunnen worden verlicht. Pruritus kan je heel erg uitputten. Sommige chronische gevallen worden veroorzaakt door aandoeningen van de inwendige organen of zenuwstoornissen. Andere door reacties op medicijnen, materialen of planten, zoals latex en gifsumak. Als de jeuk chronisch begint te worden, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts.

De meest voorkomende oorzaak van jeuk is echter een droge huid: een probleem dat van nature optreedt als we ouder worden doordat de huid eiwitten zoals collageen (die de huid er stevig en glad uit laat zien) begint te verliezen en sneller vocht verliest via de epidermis. De huid te vaak reinigen met heet water, irriterende producten en zeep met een hoge pH-waarde kan er ook voor zorgen dat de huid droger wordt en sneller jeukt.

"Jeuk, ook wel pruritus genoemd, ontstaat door stimulatie van de gevoelszenuwen, en heeft verschillende oorzaken”, legt dermatoloog dr. Zac Handler uit. "Een van die oorzaken is een beschadigde barrièrefunctie en ontsteking, zoals dat voorkomt bij een droge huid. De gevoelszenuwen, C-vezels genoemd, worden geprikkeld door veranderingen in de pH-waarde, een lagere luchtvochtigheid of temperatuur, en ze zijn erbij gebaat als het transepidermaal vochtverlies wordt verminderd, de pH-waarde op het natuurlijke, zuurdere niveau wordt gebracht en de huidbarrière wordt hersteld”.
 

Advies voor de behandeling

Elke droge, jeukende huid snakt naar vocht dus hydrateren met een zalf of barrièrecrème is de beste manier om de jeuk-krabben-jeukcyclus te doorbreken. Deze cyclus ontstaat als een jeukreflex leidt tot krabben, het krabben de huidbarrière verder beschadigd, en dit tot nog meer jeuk leidt. Dermatologen raden aan om, in plaats van te krabben, de betreffende plek in te smeren met een kalmerende en verzachtende crème.

TIP VAN SANEX: Doe een kleine hoeveelheid van je favoriete bodylotion of barrièrecrème in een reisflacon en zorg dat je die altijd bij je hebt. Je staat dan nooit meer met lege handen bij jeuk.

Zorg er ook voor dat je bad- of doucheproducten gebruikt die de huid hydrateren in plaats van uitdrogen. Vermijd sterk geparfumeerde of uitdrogende producten zoals zeep en vervang ze door gels en crèmes die rijk zijn aan verzachtende ingrediënten zoals die van de Sanex lijn voor de gevoelige huid. Deze producten zijn specifiek ontwikkeld voor de gevoelige huid en bevatten speciale vochtinbrengers die de huid respecteren en de natuurlijke pH-waarde herstellen. Maar vergeet ook het volgende advies niet! Probeer niet vaker dan één keer per dag te douchen of in bad te gaan zodat je huid niet van belangrijke huidvetten (lipiden) wordt beroofd.

Beste routine voor je huidtype

Doe de huidtype test en ontdek hoe Sanex je huid gezond houdt.

DOE DE TEST

PRODUCTEN

Nu kopen

ARTIKELEN