Huidverzorgingstips: Handen wassen en beschermen

3 minuten leestijd

Hebben je handen te lijden onder al dat grondig handen wassen? We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze handen elke dag regelmatig te wassen, maar overmatig reinigen kan de huid droog en geïrriteerd laten aanvoelen. En als je een beroep hebt waarbij chirurgisch handen wassen verplicht is, zoals in een ziekenhuis, keuken of kinderdagverblijf, zal dat effect nog sterker zijn. Lees verder om te weten te komen hoe je gevoelige handen beschermt en ze toch superschoon en hygiënisch houdt.

Waarom is handen wassen belangrijk?

Onze handen kunnen allerlei soorten ziektekiemen en virussen, zoals de griep en voedselvergiftiging, met zich meedragen en verspreiden, als ze niet regelmatig worden gewassen met een antibacteriële handgel. Probeer je handen zo vaak mogelijk te wassen, maar vooral:

  • Vóór het eten of het klaarmaken van voedsel
  • Na een wc-bezoek
  • Na het verschonen van een luier
  • Na het aanraken van dieren
  • Na gebruik van het openbaar vervoer
  • Na het aanraken van besmette oppervlakken
  • Nadat je je neus hebt gesnoten, na niezen of hoesten
  • Na het aanraken van een open wond

Goed handen wassen

Je moet je handen wassen gedurende ten minste 20 seconden met een antibacteriële handgel die geschikt is voor jouw huidtype. De NHS adviseert om deze eenvoudige stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je handen volledig schoon zijn en schadelijkse virussen worden verwijderd:

Stap 1: Begin met je handen nat te maken met vers, warm water uit een kraan en breng genoeg zeep aan om beide handen volledig te bedekken.

Stap 2: Wrijf je handen vervolgens tegen elkaar aan en gebruik één hand om de rugzijde van je andere hand met zeep schoon te wrijven.

Stap 3: Reinig tussen je vingers en herhaal dat dan voor je andere hand.

Stap 4: Wrijf je handen tegen elkaar aan en reinig tussen je vingers. Wrijf dan de rugzijde van je vingers tegen je handpalmen.

Stap 5: Wrijf je duim schoon met je andere hand en herhaal dat voor je andere duim.

Stap 6: Vergeet niet om je vingertoppen te reinigen op de palm van je andere hand, herhaal dit met je andere hand en spoel af met warm water.

Stap 7: Droog je handen grondig af met een wegwerphanddoek.

De verzorging van droge, geïrriteerde of gevoelige handen

Als je gevoelige of zeer droge handen hebt, gebruik dan geen agressieve reinigers met alcohol, omdat ze schade kunnen verergeren en barsten en infecties kunnen veroorzaken. Een handgel met milde antibacteriële ingrediënten zorgen voor behoud van de natuurlijke pH-waarde van de huid en tegelijkertijd voor een effectieve verwijdering van ziektekiemen en bacteriën. Als je een beroep hebt waarbij je met agressieve chemische stoffen moet werken, probeer dan zo vaak mogelijk beschermende handschoenen te dragen om je handen te beschermen.

Vervolgens kun je een verzachtende handcrème gebruiken om de geïrriteerde huid te helpen beschermen en met natuurlijke vochtinbrengers te hydrateren. Breng direct aan na het handen wassen en nog een keer voordat je naar bed gaat. Dit zou je huid superzacht en soepel moeten houden.

Vrouw met perfecte huid glimlacht terwijl ze naar haar mobiel kijkt

Beste routine voor je huidtype

Doe de huidtype test en ontdek hoe Sanex je huid gezond houdt.

DOE DE TEST

PRODUCTEN

Nu kopen

ARTIKELEN